Vegan

Muffiny z marchewką i bakaliami

Miękkie i wilgotne muffiny z dodatkiem marchewki i bakali smakują idealnie z poranną kawą. 🙂 To kolejny przepis, który dobrze się sprawdzi w okresie światecznym.

Składniki (na 12 muffinek) suche:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżyczki imbiru
  • Garść rodzynek
  • Garść orzechów nerkowca

Mokre składniki:

  • 1 szklanka napoju owsianego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki syropu z agawy
  • 1/2 szklanki startej marchewki
  • 1/2 szklanki stratego jabłka

Polewa czekoladowa:

  • 1 łyżka olejku kokosowego
  • 1 łyżka kako
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka napoju owsianego

Sposób przygotowania polewy:

W małym rondelku rozpuść olej kokosowy, dodaj kako, syrop z agawy i napój owsiany – cały czas dokładnie mieszając, na małym ogniu.

Dodatki:

  • kilka orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Przygotuj dwie miski – dużą i małą. Do dużej wsyp suche składniki, a do małej mokre. Następnie do suchych składników dodaj mokre i dokładnie je ze sobą połącz. W międzyczasie przygotuj blaszkę na muffiny i wyłóż do niej foremki. Foremki wypełnij ciastem do 3/4 wysokości i wstaw blaszkę do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Po ostygnięciu ozdób je polewą czekoladową i posyp orzechami włoskimi. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz inne

[instagram-feed]