
Miękkie i wilgotne muffiny z dodatkiem marchewki i bakali smakują idealnie z poranną kawą. 🙂 To kolejny przepis, który dobrze się sprawdzi w okresie światecznym.
Składniki (na 12 muffinek) suche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżyczki imbiru
- Garść rodzynek
- Garść orzechów nerkowca
Mokre składniki:
- 1 szklanka napoju owsianego
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki syropu z agawy
- 1/2 szklanki startej marchewki
- 1/2 szklanki stratego jabłka
Polewa czekoladowa:
- 1 łyżka olejku kokosowego
- 1 łyżka kako
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka napoju owsianego
Sposób przygotowania polewy:
W małym rondelku rozpuść olej kokosowy, dodaj kako, syrop z agawy i napój owsiany – cały czas dokładnie mieszając, na małym ogniu.
Dodatki:
- kilka orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Przygotuj dwie miski – dużą i małą. Do dużej wsyp suche składniki, a do małej mokre. Następnie do suchych składników dodaj mokre i dokładnie je ze sobą połącz. W międzyczasie przygotuj blaszkę na muffiny i wyłóż do niej foremki. Foremki wypełnij ciastem do 3/4 wysokości i wstaw blaszkę do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Po ostygnięciu ozdób je polewą czekoladową i posyp orzechami włoskimi. Smacznego!

