
Dziś kolejny przepis na muffiny – tym razem wytrawne z dodatkiem 'sera’ i 'szynki’.
Sprawdzą się dobrze na drugie śniadanie lub na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Smakują prawie jak pizza oraz są łatwe i szybkie w wykonaniu. Przepis jest na tyle uniwersalny, że dodatki można dowoli modyfikować. 😉
Suche składniki (przepis na 12 muffinek):
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 lyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki curry, papryki wędzonej i papryki ostrej
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta pieprzu
Mokre składniki:
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka napoju owsianego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Dodatki:
- 4-5 plastrów wegańskiego 'sera’ i 'szynki’
- garść świeżej pietruszki
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Przygotuj dwie miski – dużą i małą. Do dużej wsyp suche składniki, a do małej – mokre i następnie do suchych dodaj mokre i dokładnie wymieszaj. Plastry i pietruszkę pokrój i dodaj do naszej bazy i wymieszaj. W międzyczasie przygotuj blaszkę na muffiny i wyłóż w niej foremki, a następnie ciasto do foremek i piecz je przez 25 minut. Smacznego!

