Potrawy świąteczne Vegan

Wegański bigos z kiszonej kapusty

Kolejny przepis na danie, którego nie może zabraknąć w Święta. Bigos z kiszonej kapusty wbrew pozorom nie jest kwaśny – jak zawsze to kwestia odpowiednich przypraw i dokładnego wypłukania kapusty zimną wodą przed gotowaniem. Powolne gotowanie sprawia, że kapusta nabiera łagodnego smaku i bigos jest pyszny. 😉

Składniki:

  • 12 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 3 marchewki
  • 10 – 12 sztuk śliwek suszonych
  • 80g grzybów suszonych
  • pół szklanki rodzynek
  • 6 listków liścia laurowego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 łyżej sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym oleju i dodajemy do niej wszystkie przyprawy. Następnie dodajemy marchewkę – startą na grubych oczkach i smażymy przez 5 – 10 minut. Pokrojone w kostkę śliwki wrzucamy do garnka, razem z rodzynkami i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kapustę kiszoną – należy pamiętać, aby przed wrzuceniem do garnka ją opłukać w zimej wodzie i odsączyć z nadmiaru wody. Całość zalewamy wodą, tak aby nic nie przywarło. Do tego dania najlepiej sprawdzi się garnek, który ma gruby spód. Bigos mieszamy co kilka minut i gotujemy na małym ogniu przez minimum 2 – 3 godziny – im dużej, tym lepiej. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz inne

[instagram-feed]