
Kolejny przepis na danie, którego nie może zabraknąć w Święta. Bigos z kiszonej kapusty wbrew pozorom nie jest kwaśny – jak zawsze to kwestia odpowiednich przypraw i dokładnego wypłukania kapusty zimną wodą przed gotowaniem. Powolne gotowanie sprawia, że kapusta nabiera łagodnego smaku i bigos jest pyszny. 😉
Składniki:
- 12 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebule
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 3 marchewki
- 10 – 12 sztuk śliwek suszonych
- 80g grzybów suszonych
- pół szklanki rodzynek
- 6 listków liścia laurowego
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 łyżej sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym oleju i dodajemy do niej wszystkie przyprawy. Następnie dodajemy marchewkę – startą na grubych oczkach i smażymy przez 5 – 10 minut. Pokrojone w kostkę śliwki wrzucamy do garnka, razem z rodzynkami i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kapustę kiszoną – należy pamiętać, aby przed wrzuceniem do garnka ją opłukać w zimej wodzie i odsączyć z nadmiaru wody. Całość zalewamy wodą, tak aby nic nie przywarło. Do tego dania najlepiej sprawdzi się garnek, który ma gruby spód. Bigos mieszamy co kilka minut i gotujemy na małym ogniu przez minimum 2 – 3 godziny – im dużej, tym lepiej. Smacznego!
