Dania główne Vegan

Zupa krem z dyni

Na jesienne, chłodne dni zupa krem z dyni sprawdzi się idealnie. Aromatyczna, kremowa dodatkowo z dużą ilością witamin, zapraszam po przepis 🙂

SKŁADNIKI:

  • 300g dyni
  • 1 litr wody
  • 4 ziemniaki
  • 3 pomidory
  • Cebula
  • Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • Przyprawy (1łyżeczka)
    • pieprz
    • papryka wędzona
    • curry
    • bazylia
    • czosnek granulowany
    • garam masala

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza. Wszystkie warzywa polewamy oliwą i posypujemy przyprawami, następnie pieczemy 30-35 mnut. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i wsypujemy do garnka oraz dodajemy wodę i dokładnie blendujemy. Do zblendowanych warzyw na koniec dodajemy mleczko kokosowe (jeśli jest bardzo gęste blendujemy jeszcze przez chwilę). Zupę podgrzewamy na małym ogniu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 🙂

1 komentarz

  1. Pysznie i jesiennie 😋

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz inne

[instagram-feed]