
Na jesienne, chłodne dni zupa krem z dyni sprawdzi się idealnie. Aromatyczna, kremowa dodatkowo z dużą ilością witamin, zapraszam po przepis 🙂
SKŁADNIKI:
- 300g dyni
- 1 litr wody
- 4 ziemniaki
- 3 pomidory
- Cebula
- Oliwa z oliwek
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- Przyprawy (1łyżeczka)
- pieprz
- papryka wędzona
- curry
- bazylia
- czosnek granulowany
- garam masala
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza. Wszystkie warzywa polewamy oliwą i posypujemy przyprawami, następnie pieczemy 30-35 mnut. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i wsypujemy do garnka oraz dodajemy wodę i dokładnie blendujemy. Do zblendowanych warzyw na koniec dodajemy mleczko kokosowe (jeśli jest bardzo gęste blendujemy jeszcze przez chwilę). Zupę podgrzewamy na małym ogniu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 🙂



Pysznie i jesiennie 😋