
Po dość długiej przerwie wracam z nowymi przepisami:) Data oczywiście nie jest przypadkowa. Dziś święto Szwedzkich cynamonowych bułeczek, które swoim aromatem wprowadzą nas w jesienny nastrój. Zapraszam do wypróbowania przepisu i dzielenia się zdjęciami i opiniami w kometarzach!
Składniki / 12 sztuk
CIASTO:
- 4 szklanki mąki pszennej
- drożdże suche 14g
- szczypta soli
- 3/4 szklanki syropu z agawy
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka ciepłego napoju owsianego
NADZIENIE:
- 70g masła
- 2 łyżki mieloneg cynamonu
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:

- W dużej misce wymieszaj mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Do miski dosyp mąkę, sól oraz olej. Następnie wyrób na gładkie ciasto i odstaw na 15 minut.
- Blat lub stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt.
- W małej misce połącz ze sobą masło, cukier oraz cynamon, a następnie tak przygotowaną masę rozprowadź po rozwałkowanym cieście.
- Wykrój paski o średnicy 2-3 cm i zawijaj ciasto.
- Wyłóż papier do pieczenia na blaszkę i nastaw piekarnik do 180 stopni. Cynamonki ułóż obok siebie z większymi odstępami. Posmaruj delikatnie po wierzchu napojem oswianym. Odstaw bułeczki na 15 minut, do ponownego wyrośnięcia.
- Cynamonki piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut. SMACZNEGO 🙂

Perfekcyjny przepis na jesień, i nie tylko 😍😍