Ciasta

Cynamonki

Po dość długiej przerwie wracam z nowymi przepisami:) Data oczywiście nie jest przypadkowa. Dziś święto Szwedzkich cynamonowych bułeczek, które swoim aromatem wprowadzą nas w jesienny nastrój. Zapraszam do wypróbowania przepisu i dzielenia się zdjęciami i opiniami w kometarzach!

Składniki / 12 sztuk

CIASTO:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • drożdże suche 14g
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki syropu z agawy
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka ciepłego napoju owsianego

NADZIENIE:

  • 70g masła
  • 2 łyżki mieloneg cynamonu
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  • W dużej misce wymieszaj mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  • Do miski dosyp mąkę, sól oraz olej. Następnie wyrób na gładkie ciasto i odstaw na 15 minut.
  • Blat lub stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt.
  • W małej misce połącz ze sobą masło, cukier oraz cynamon, a następnie tak przygotowaną masę rozprowadź po rozwałkowanym cieście.
  • Wykrój paski o średnicy 2-3 cm i zawijaj ciasto.
  • Wyłóż papier do pieczenia na blaszkę i nastaw piekarnik do 180 stopni. Cynamonki ułóż obok siebie z większymi odstępami. Posmaruj delikatnie po wierzchu napojem oswianym. Odstaw bułeczki na 15 minut, do ponownego wyrośnięcia.
  • Cynamonki piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut. SMACZNEGO 🙂

1 komentarz

  1. Perfekcyjny przepis na jesień, i nie tylko 😍😍

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz inne

[instagram-feed]